Director

Joan Casas (Berga 1947)

Va estudiar harmonia a Berga amb Mn. Josep Armengou, i piano amb Lleó Sànchez, Tots-quiets. Composició a París amb Oliver Messiaen i a Barcelona amb els mestres Agustí Cohí Grau, J. Pich Santasusana i García Gago. Direcció coral amb Enric Ribó, i direcció d’orquestra amb A. Ros Marbà al Conservatori Superior Municipal de Música.

Ha compost algunes obres simfòniques, cançons i sardanes premiades en diferents concursos. Ha harmonitzat més de dos centenars d’obres corals de tots els estils, editades per la Casa Beethoven de Barcelona i altres cançons per a Sintonía, d’Ediciones Musicales Madrid. Ha fet arranjaments simfònics de bandes sonores i temes de Lluís Llach, Serrat, Pep Sala, Toti Soler i altres cantautors.

Ha compost i enregistrat amb la Banda Municipal de Barcelona la música de La Patum de Berga, Nadales íntimes, Aires de Patum, Somni a Pedret, La dansa de St. Jordi i també una adaptació per a orquestra simfònica i en català del musical West side story, etc.

Ha compost per encàrrec de la Polifònica de Puig-reig diverses obres simfònicocorals. Ha estat guardonat amb el Premi Catalunya de Composició Coral de la FECC en les edicions 2006 i 2008. És director de la Coral La Igualtat i del Cor ArsNovaLloret.

Ha dirigit i produït per a Sony Classical el disc Josep Carreras canta a Catalunya (José Carreras sings catalan songs) amb l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, enregistraments discogràfics amb la Coral Polifònica de Puig-reig, la Principal de la Bisbal, la Cobla Montgrins i la Cobla Sant Jordi. També ha compartit la direcció de concerts amb el compositor Salvador Brotons.

Ha fet molts arranjaments musicals per a enregistraments discogràfics, sota la direcció artística d’Antoni Parera Fons, amb les veus de Josep Carreras, Jaume Aragall, Joan Pons, Marta Mathéu, Maria del Mar Bonet, Simón Orfila, etc., amb l’Orquestra Simfònica Nacional de Catalunya, la Banda Municipal de Barcelona, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, l’Orquestra Simfònica Illes Balears, l’Orfeó Català, el Cor Universitari de Mallorca, Catalunya Ràdio, TV3 i TVE.

Ha enregistrat també l’emblemàtica sarsuela catalana Cançó d’amor i de guerra amb destacats solistes, la Polifònica de Puig-reig i la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, per la qual varen obtenir el Premi Enderrock al millor disc de clàssica de l’any 2017.

Ha treballat per a l’lnstituto Complutense de Ciencias Musicales, amb la col·laboració de la SGAE, i ha publicat les edicions crítiques de les partitures de les sarsueles més conegudes i emblemàtiques del repertori líric català: Cançó d’amor i de guerra (2005) i La legió d’honor (2007), de Rafael Martínez Valls; El timbaler del Bruc (2009), d’Agustí Cohí Grau; l’òpera Euda d’Uriach, d’Àngel Guimerà amb música d’Amadeu Vives (2011), i una edició crítica de manuscrits originals de música de cambra de Felip Pedrell per encàrrec de la Biblioteca Nacional de Catalunya.